onsdag 27 augusti 2008

Kriget i Georgien utspelade sig redan år 2001 i dataspelet Ghost Recon

Artiklel från nyapolitiken.biz

E-mail från en läsare:

Hej, Yrsa!

Du kanske undrar nu vad ett spel som Ghost Recon har att göra med kriget som sker i Ryssland, Sydossetien och Georgien. Jag ska förklara det på bästa sätt för dig

Ghost Recon (PC) kom ut i marknaden år 2001 och vann priset som årets spel 3 år i rad.
I spelet finns det en kampanj med uppdrag man ska göra i ett krigshärjat land och det landet det det hela uppspelar sig det är just i Ryssland och året är då 2008..

Tänk nu att spelet kom ut i marknaden flera år tidigare..
Hur kunde speltillverkarnas kampanj falla så rätt in i tiden?

Kriget som pågår just nu i Ryssland och i Sydossetien utspelar sig just nu och det är år 2008, likså utspelar sig även Ghost Recon kampanjen år 2008 och på stort sett samma plats.

En finsk tidning har t o m skrivit en artikel om det, länken har du här nedanför.
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Georgian+sotaa+k%C3%A4ytiin+tietokonepelin%C3%A4+jo+2001/1135238612684

Källa: Helsingin Sanomat, 14.8.2008
Skriven av Terhi Width
Överatt av Yrsa Häggström

Kriget i Georgien utspelade sig i datorerna redan för sju år sedan. År 2001 kom dataspelet Ghost Recon ut på marknaden och det handlade om ett krig där Ryssland och Georgien drabbade samman i Sydossetien.

Händelserna som utspelade sig i spelet härrör sig till det som skedde i augusti 2008, skriver man på sajten disclose.tv.

Händelseförloppet i spelet är inte alldeles detsamma som skedde i verkligheten i kriget i Kaukasien, men det finns många likheter.

I spelet är det de ryska ultranationalisterna som intog Moskva och ville upprätta en ny järnridå. Ultranationalisterna fick hjälp av de georgiska och baltiska upprorsmakarna och specialstyrkans uppgift i spelet var att strida mot ultranationalisterna och deras medlöpare.

De specialstyrkor som förekommer i spelet, hamnar i strid med bl a sydossetiska styrkor i norra Georgien.

Specialstyrkan Ghost krigar i skogarna och byarna i Georgien och de hjälper även NATO-trupper.

Ryska regeringen anmäler detta till FN, och påpekar att USA har blandat sig i Rysslands inre angelägenheter. Ryssland skickar så sina egna trupper för att hjälpa rebellerna.

De amerikanska trupperna måste dra sig tillbaka efter anfallet och specialstyrkorna är de enda amerikanska enheterna i Georgien. Specialstyrkan förflyttas slutligen med helikopter från den amerikanska ambassadens tak i Tbilisi.

Den georgiska regeringen flyr till Geneve och fungerar där som en regering i exil.

Tbilisi kommer att överlämna sig och Georgien blir en del av det ultranationella Stor-Ryssland. Dit hör också Ukraina, Vitryssland och Kazakstan.

De ryska trupperna fortsätter sina anfall och erövrar de Baltiska staterna.

Ghost-trupperna för dock en halsbrytande motattack tillsammans med NATO-trupper och får tillbaka en del av Baltikum. Vilna jämnas med marken.

Ghost-trupperna utför därefter tillsammans med NATO ett angrepp på de ryska ultranationalistiska trupperna. Amerkanerna och de ultranationalistiska ryska motståndarna firar sin seger på Röda torget.

Till Ghost Recon-serien hör också andra spel. I ett spel som utspelar sig år 2011 hotar Nord Korea med ett atomkrig, och i ett spel som utspelar sig år 2014 är det mexikanska rebeller som riktar ett anfall mot amerikanska atomvapen-depåer.

Källa: nyapolitiken.biz