lördag 21 november 2009

Svininfluensan - Oroande tyst i Sverige

Det har varit ovanligt tyst om potentiella risker för oönskade biverkningar med vaccinet Pandemrix, skriver professor Tore Scherstén, Båstad.

DEBATT. Under hösten har massmedier och myndigheter, främst Läkemedelsverket, Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet, fört en intensiv kampanj för att förmå svenska folket att vaccinera sig mot svininfluensan (A/H1N1). Olika argument har anförts i kampanjen – från skrämsel till solidaritetsskäl. Solidaritet mot vem eller vad kan man fråga sig – staten, sjukvården eller befolkningen?

Beträffande potentiella risker för oönskade biverkningar med vaccinet (Pandemrix) har det varit ovanligt tyst. Trots att riskerna för biverkningar har diskuterats intensivt i flera andra länder.

I ett tidigare debattinlägg i HD har jag framfört tveksamheter med de immunförstärkande tillsatserna, squalen och tokoferol, i vaccinet som distribueras i Europa Dessa tillsatser kan ge upphov till sjukdomar på grund av autoimmunitet, till exempel ledgångsreumatism. I USA är vaccin med dessa tillsatser förbjudna på grund av sådana risker.

Läs mer:
HD

Article in english: theflucase