måndag 15 september 2008

Slutna sällskap utövar makt i det tysta


I Riddarsalen i det Bååtska palatset sammanträder Svenska Frimurare Orden. På tronen sitter stormästaren, på väggarna hänger frimurarnas vapensköldar.

Tiotusentals inflytelserika svenskar är medlemmar i olika sorters slutna nätverk som ger dem möjlighet att nå än större inflytande och än mer framgång. Det handlar om anrika slutna sällskap som Rotary och Lions, Frimurarna och Odd Fellow. Det är nätverk som sedan länge har bemötts med skepsis från utomstående. Just deras slutenhet, och det faktum att det är företrädare för etablissemanget som är med i sällskapen, har gjort att de kommit att misstänkliggöras som odemokratiska, elitistiska maktstrukturer. Sällskapens företrädare förnekar dock alltid bestämt att så skulle vara fallet.
- Vi fyller mest en social funktion, och ägnar oss framför allt åt humanitär verksamhet, säger Hans Wachtmeister, talesman för Rotarys guvernörer i Sverige.
- Vi ägnar oss åt moralisk och personlig utveckling, det handlar om att lära sig att leva i värdighet och godhet, säger Sten Svenson, Frimurarordens kansler.

Ungefär så brukar det låta. Men frågar man forskare blir bilden en annan.

- Det är klart att den här typen av sällskap innebär ett demokratiskt problem. Det är inflytelserika personer som träffas, och på så sätt får tillgång till ett helt oöverträffat kontaktnät, vilket förstärker deras inflytande, säger Niklas Stenlås, forskare på institutionen för samtidsstudier vid Södertörns högskola.

Och Charles Petruson, som forskat om det svenska ordensväsendet, menar att man inte kan komma ifrån betydelsen som sällskap som Frimurarna och andra ordenssällskap har när det handlar om att hjälpa medlemmarna även i det vardagliga livet.

- Det är klart att det är så. De som är med i ordenssällskap säger alltid att det inte är på det viset, och menar att man bara ägnar sig åt ritualer och personlighetsutveckling. Men man gör ju så mycket mer, det är sociala funktioner som gör att människor av betydelse träffar varandra. Och då vet man exakt var man ska vända sig. Man har ofta direktkanaler in i riksdagen, till exempel, säger han.

Det finns ungefär 180 ordenssällskap i landet, berättar Petruson. Exakt hur många medlemmar de har är svårt att veta, många är medlemmar i flera sällskap. Men bara Frimurarna har mellan 15 000 och 17 000 medlemmar, och exempelvis Odd Fellow har lite drygt 30 000. Alla dessa sällskap har till uppgift att, vid sidan av det andliga innehåll som många av dem har, hjälpa och stötta medlemmarna på olika sätt, enligt Petrusson.

- Särskilt på mindre orter kan de spela en stor roll. För att vara någon, för att ha inflytande, måste man vara med i de här sammanhangen. Och det ger i sin tur tydliga fördelar. Det är lättare att få finansiering av ett projekt om man vänder sig till en ordensbroder. Så visst ger sällskapen ett stöd i framgången, säger han.

Till skillnad från ordenssällskapen innebär inte ett medlemskap i Rotary att man ger sig in i någon sorts rituell verksamhet. I Rotary, som har lite drygt 30 000 medlemmar i Sverige, möts företrädare för ”de mest framgångsrika” inom varje yrke. Tanken är att man genom Rotary ska få kontakt med alla olika grenar av samhället - från bankchefen till universitetets rektor vidare till kommunalrådet och lokaltidningens chefredaktör.

- Alla makthavare har ett behov av att träffas. Genom de här kontakterna gör man det lättare att få saker och ting gjorda. En studie i Katrineholm för en tid sedan pekade ut två olika maktstrukturer i staden. På den ena sidan fanns det socialdemokratiska partiet, på den andra fanns Rotary. Det har länge funnits en åtskillnad däremellan, men jag undrar om inte den börjar luckras upp i dag, säger Niklas Stenlås.

Staffan Holmberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Haninge, blev medlem i Rotary för ett drygt år sedan.

- Jag har haft jättemycket nytta av det. Genom att träffa alla viktiga människor i kommunen på det här avspända sättet är det mycket lättare att få saker och ting gjorda. Och det är klart, när vi har besök av naturvårdsverkets generaldirektör på en lunchföreläsning, då kan jag ta upp Haninges problem med honom efteråt, på ett otvunget sätt, säger Holmberg.

I Rotarys stadgar sägs att man inte får ägna sig åt politik inom organisationens ramar. Att så inte alltid är fallet är forskarna överens om. När Nykvarn skulle bryta sig ur Södertälje och bilda en egen kommun diskuterades frågan för första gången inom den lokala Rotaryklubben.
- Ja, så var det. Initiativet kom från några Rotarymedlemmar, bekräftar Nykvarns kommunchef Inger Eriksson.

När sociologen Thorbjörn Nilsson vid Växjö universitet undersökte hur ett antal kommunalråd arbetade fann han att de flesta var med i Rotary, oavsett vilket parti de tillhörde.

- Frågan är om man kan stå utanför. Rotarys nätverk är oöverträffat. Man får tillgång till alla makthavare i hela samhället. Den stora risken för en politiker som ger sig in i den miljön är att den blir till ens verklighet, att det blir styrande för ens syn på samhället. Dessutom är det ju en värld som sällan bevakas, vilket i sig är ett stort problem, säger han. samtliga texter:

Magnus A Jacobsson

Metrofakta / De gamla nätverken

Rotary Drygt 30 000 medlemmar i Sverige. Cirka 10 procent av medlemmarna är i dag kvinnor. Organiserar ”ledande företrädare” för alla yrkeskategorier i samhället. Följer fyra principer, som bland annat går ut på att ”lära känna människor och tillämpa tjänandets ideal i dagligt liv”.

Lions I Sverige finns 577 klubbar med cirka 16 500 män och kvinnor som medlemmar. Lions samlar in medel till olika hjälpprojekt, bland annat till internationella katastroffonder. Citerar gärna grundarens ord: ”Världen behöver mera av medkänsla och mindre av självupptagenhet.”

Svenska Frimurare Orden Bildades 1735. Äldst i Sverige och anses vara den finaste orden. Inga kvinnor är tillåtna. Bara kristna släpps in. Tystnadsplikten om vad som sker i de heliga ritualerna är total. Mellan 15 000 och 17 000 medlemmar.

Odd Fellow I Sverige 39 000 medlemmar, både män och kvinnor. Öppen för alla, oavsett hudfärg och religion. Sällskapet har fyra budord: att besöka de sjuka,
hjälpa de nödställda, att begrava de döda och att uppfostra de föräldralösa
Källa:
bankrattsforeningen.org.se

Stargate funnen i Peru



Skriven av Paul Damon
Översättning Gertie Dahlberg


Alla Stargate-fantaster– det här måste vara något för er.Visste ni att det finns en modell i Peru av en riktig Stargate. Och den är belägen i samma område som den berömda Titicacasjön som är känd för sina starka energier. Många svenska har besökt det här området genom åren just för detta.

September 1996

En enorm mystisk dörrliknande struktur har upptäckts i Hayu Marca-bergen i södra Peru. Hayu Marca , 35 km från staden Puno har länge vördats av de lokala indianerna som "City of the Gods" och har aldrig blivit fullt utforskat på grund av den svårtillgängliga terrängen i bergen.

Inte heller har den aktuella staden Puno någonsin blivit utforskad trots de många stenformationer i regionen som ser ut som artificiella strukturer. Dörren, eller "Puerta de Hayu Marca" ( Guds/andarnas port) har någon gång i en avlägsen forntid blivit karvad ur berget och den mäter exakt sju meter i höjd och sju meter på bredden med en mindre nisch i mitten nertill.

Denna mäter nästan två meter i höjd. Jose Luis Delgado Mamani snavade över denna struktur medan han strövade genom den omgivande växtligheten för att försöka bekanta sig med området som en del av sitt jobb som guide för turister.

”När jag såg den här strukturen för första gången svimmade jag nästan…”, sa Mamani i en intervju i den lokala pressen. ”Jag har drömt om en sådan struktur gång på gång genom åren men i drömmen var vägen till dörren belagd med rosa marmor och med rosa marmorstatyer på varje sida av vägen.

I drömmen såg jag också att den mindre dörren var öppen och där var ett bländande blått ljus som kom från något som liknade en skimrande tunnel. Jag har berättat många gånger för min familj om dessa drömmar och när jag till slut stirrade på den här porten var det som en uppenbarelse från gud… Hur förklarar man en sådan besynnerlig händelse?”

Uttalanden av arkeologiska auktoriteter

Efter upptäckten av porten contaktade Mamani arkeologiska autoriteter i Puno, La Paz och Lima och inom kort var området belägrad av arkeologer och Inca-historiker. Det visade sig att infödda indianer i regionen hade en legend som talade om "A gateway to the lands of the gods" (porten till gudarnas land) och i den legenden sägs det att för länge sedan gick stora hjältar hit för att ansluta sig till gudarna och passerade genom porten för ett ärorikt nytt liv i odödlighet.

Och vid sällsynta tillfällen återvände dessa hjältar för en kort tid tillsammans med gudarna för att “inspektera allt land i kungariket” genom den här porten. En annan legend berättar om tiden när de spanska conquistadorerna anlände till Peru för att röva guld och dyrbara stenar från Inkastammarna – och en Inkapräst i templet för de sju strålarna som hette AramuMaru flydde från sitt tempel med en helig gyllene disk, känd som "The key of the gods of the seven rays" (Nyckeln till de sju strålarnas gudar) och gömde sig i Hayu Marcas berg. Han råkade hamna på vägen till porten som vaktades av shamanpräster.

Han visade dem nyckeln och en ritual gjordes och avslutades med en magisk händelse som initierades med den gyllene disken som öppnade porten och, enligt legenden, strömmade ett blått ljus ut från tunneln. Prästen Aramu Maru överlämnade den gyllene disken till shamanen och passerade sedan genom portalen och ”blev aldrig sedd igen”. Arkeologer har observerat en cirkulär fördjupning i storleken av en liten hand på den högra sidan av den lilla ingången och har gissat att detta är platsen där en liten disk skulle ha kunnat placeras i stenen.


Visioner från stjärnorna

Enligt vissa personer som har lagt sina händer på den lilla dörren så känns ett energiflöde såväl som en underlig upplevelse, såsom visioner av stjärnor, pelare av eld och ljud från en ovanlig rytmisk musik. Andra har sagt at de har uppfattat tunnlar i det inre av strukturen men ingen har ännu funnit en öppning som kan visa på dörröppningen. Tvärtom så är åsikten från professionella människor den att där inte finns någon dörr alls för ramen och ingången och baksidan på detta är helt karvat ut från samma sten.

Det är intressant att notera att strukturen onekligen ser ut som Solens port vid Tiahuanaco och fem andra arkeologiska platser, som länkas tillsammans genom osynliga, raka linjer och korsas med linjerna som korsar varandra på exakt den punkt där platån och Titicacasjön är belägen. Nyhetsrapporteringen från regionen har indikerat att över de senaste tjugo åren har en ganska stor UFO-aktivitet inom alla dessa områden, speciellt vid Titicacasjön.

De flesta rapporterna beskriver glödande blåa klot och lysande vita diskformade objekt. Legenden omfattar en profetia som säger att gudarnas dörr kommer att öppnas en dag och bli ”många gånger större än den verkligen är… och tillåta gudarna att återvända i sina solskepp…” Det låter bekant för mig!

Artikel lånad från nyapolitiken.biz