lördag 21 november 2009

Svininfluensan - Oroande tyst i Sverige

Det har varit ovanligt tyst om potentiella risker för oönskade biverkningar med vaccinet Pandemrix, skriver professor Tore Scherstén, Båstad.

DEBATT. Under hösten har massmedier och myndigheter, främst Läkemedelsverket, Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet, fört en intensiv kampanj för att förmå svenska folket att vaccinera sig mot svininfluensan (A/H1N1). Olika argument har anförts i kampanjen – från skrämsel till solidaritetsskäl. Solidaritet mot vem eller vad kan man fråga sig – staten, sjukvården eller befolkningen?

Beträffande potentiella risker för oönskade biverkningar med vaccinet (Pandemrix) har det varit ovanligt tyst. Trots att riskerna för biverkningar har diskuterats intensivt i flera andra länder.

I ett tidigare debattinlägg i HD har jag framfört tveksamheter med de immunförstärkande tillsatserna, squalen och tokoferol, i vaccinet som distribueras i Europa Dessa tillsatser kan ge upphov till sjukdomar på grund av autoimmunitet, till exempel ledgångsreumatism. I USA är vaccin med dessa tillsatser förbjudna på grund av sådana risker.

Läs mer:
HD

Article in english: theflucase

1 kommentar:

Basiliskus sa...

Hej!

Jag bara skriver till å tala dig att, här i Mexiko, där "all inleddes", de sa att vaccinet bara kunde ha liten biverkningar som allergier och blåmärken i den injektion area, men bara det. Du kan läser i alle webbsidar
från dagstidningar i Mexiko, som här, for eksample:
http://www.eluniversal.com.mx/primera/33975.html
eller

http://mx.news.yahoo.com/s/23112009/90/n-mexico-pide-ssa-temer-vacuna-influenza.html

Vi har nu 650,000 dosens , i december vi skal ha 7,000,000 men vi ska ha till mars av 2010 :...30,000,000
Alltså de si att barn och gravid kvinnor är prioritet för å få vaccinet. Människor behöver inte å vara tvingas, de har ganska rädd för å dö med svineinfluensa viruset. Alltså media (som är närmast kontrollera här av duopol televisa -Tv azteca) si att det är ingen problem med vaccinet, emedan det fungera i Usa, spania, etc.
Men vel, varje gång där är mer folk som tro inte i officiella media =).
Och, ok, jag bare tala dig alle det, bara till å informera dig, du behöver inte å publicera min kommentar, ok?

Tack så mycket för uppmärksamhet din och hej då =)!